020-2260066
Blog

Huis verkopen Amsterdam: nu is het moment

Wist je dat qua huis verkopen Amsterdam weer helemaal booming is? De woningmarkt laat een stevige groei zien en de prijzen van veel huizen liggen alweer boven het oude niveau, zéker in de gewilde hoofdstad. De gemiddelde verkoopduur voor huizen in Amsterdam is bovendien vrij kort, met ongeveer 32 dagen. Overweeg jij je huis in Amsterdam te verkopen? Dan is dit dus een gunstige timing.

Huis verkopen Amsterdam: dit is een goed moment

Na een tijdelijke dip in de Nederlandse huizenmarkt zit de groei er weer helemaal in. Dus mocht je al een tijdje met het idee rondlopen om je huis in Amsterdam te verkopen, grijp dan nu je kans. Zoals je kunt lezen in ons artikel over de beste periodes om je huis te verkopen, zijn het voorjaar en de zomer uitstekende jaargetijden om een klapper te maken. Maar ook de herfst biedt voordelen. Tel daarbij op de gunstige marktomstandigheden, en je begrijpt: nu je Amsterdamse huis verkopen kan weleens heel gunstig gaan uitpakken.

Huis verkopen Amsterdam: stijging huizenprijzen 2024

Vergelijken we de gemiddelde Amsterdamse huizenprijzen van het eerste kwartaal van 2024 met die van het eerste kwartaal van 2023, dan zien we volgens een analyse van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) in de regio Groot-Amsterdam een stijging van ongeveer 8,4%. De gemiddelde transactieprijs van Amsterdamse woningen ligt nu op 525.000 euro, een jaar eerder was dat nog 484.317 euro. Het percentage woningen dat in Amsterdam boven de vraagprijs wordt verkocht is 67,7%, in Nederland is dat 55,1%. De transactieprijs per vierkante meter van verkochte woningen kwam in Groot-Amsterdam uit op 6487 euro. Dat is een stijging van 10,3% ten opzichte van vorig jaar.

De stijging van de huizenprijzen in de Amsterdamse vastgoedmarkt is voor een belangrijk deel te danken aan de niet aflatende vraag naar woningen in deze populaire stad. Mede door de extreem hoge huurprijzen in de hoofdstad en de krimpende huurmarkt kiezen ook steeds meer expats ervoor om in Amsterdam een woning te kopen in plaats van er een te huren. Deze ontwikkeling drijft de Amsterdamse huizenprijzen natuurlijk alleen maar verder op.

Huis verkopen Amsterdam: gunstige financiële omstandigheden

Ook de hypotheekrente is een factor die ervoor zorgt dat de Amsterdamse huizenmarkt weer floreert als nooit tevoren. De eerste paar maanden van 2024 bleef de hypotheekrente relatief laag, waardoor het gunstig is om een hypothecaire lening aan te gaan. Volgens prognoses zullen de hypotheekrentes bovendien licht gaan dalen, wat de aantrekkingskracht van de woningmarkt nog verder kan versterken.

Maar ook de gunstige hypotheekvoorwaarden hebben geholpen de toegankelijkheid tot de woningmarkt in regio Amsterdam te vergroten, zoals de beschikbaarheid van hypotheken met garantie (NHG), waarbij minder risico wordt gelopen en soms ook rentekorting wordt verkregen. Deze regeling kan een opwaartse druk op de vraag en dus de huizenprijzen blijven uitoefenen.

Amsterdamse buurten met de sterkst gestegen huizenprijzen

Hoewel de gehele Amsterdamse huizenmarkt een groei vertoont, is een aantal buurten in de hoofdstad extra sterk in waarde gestegen. De volgende buurten hebben een significante waardestijging doorgemaakt:

  1. Amsterdam Noord: dit deel van de stad, gelegen binnen de ring, heeft de afgelopen jaren een transformatie ondergaan met nieuwe ontwikkelingen en verbeteringen in voorzieningen zoals de Noord-Zuidlijn, wat heeft geleid tot een sterke stijging van de woningprijzen.
  2. Amsterdam Zuidoost: dit stadsdeel trekt steeds meer belangstelling vanwege de relatief betaalbare woningen en de doorlopende ontwikkeling en verbetering van de wijk.
  3. De Houthavens: in dit nieuw ontwikkelde gebied is veel vraag naar huizen, mede vanwege de relatief centrale ligging, de moderne architectuur en de duurzame bouw, wat heeft bijgedragen aan een snelle waardestijging van het vastgoed.
  4. De Pijp: deze traditioneel populaire buurt blijft in waarde stijgen vanwege de centrale ligging, levendige sfeer en de nabijheid van veel voorzieningen.
  5. Westerpark: dit gebied is populair door de combinatie van rustige woonomgeving en de nabijheid van groen en culturele voorzieningen, wat de vraag en dus de prijzen hoog houdt.
  6. Hoofddorppleinbuurt: Deze buurt in Amsterdam-Zuid is eveneens sterk in waarde gestegen, vooral vanwege de gunstige ligging nabij de Zuidas en het Vondelpark, gecombineerd met een goede bereikbaarheid en een aangename woonomgeving. De Hoofddorppleinbuurt trekt zowel gezinnen als jonge professionals.

Huis verkopen Amsterdam: kies voor een kundige makelaar

Het verkopen van een woning in Amsterdam vereist niet alleen inzicht in de huidige markttrends, maar ook een diep begrip van de specifieke wijk- en woningkenmerken die de vraag en prijzen beïnvloeden. Een ervaren verkoopmakelaar met kennis van de Amsterdamse vastgoedmarkt kan bij het verkopen van je Amsterdamse huis dan ook aanzienlijke meerwaarde bieden. Zo’n makelaar zorgt niet alleen voor een realistische, marktconforme vraagprijs, maar ook voor de beste verkoopvoorwaarden. Daarnaast helpt een Amsterdamse makelaar je bij het navigeren door de complexiteit van regelgeving rondom zaken als erfpacht en energielabels.

De makelaars van Boelen Makelaardij staan bekend om zijn diepgaande kennis van de Amsterdamse woningmarkt en zijn betrokken ondersteuning van verkopers. Onze Google reviews spreken boekdelen. Of je het nu een appartement in De Pijp wilt verkopen of een familiehuis in Amsterdam Noord, wij begeleiden jou graag bij elke stap.

Neem vrijblijvend contact op met Boelen Makelaardij om te ontdekken hoe wij de verkoop van jouw huis in Amsterdam kunnen optimaliseren. Ervaar de professionaliteit, persoonlijke betrokkenheid en lokale expertise die het verschil maken.

Deel dit bericht