020-2260066
Blog

De beste periode om je huis te verkopen: het voorjaar of een ander jaargetijde?

Een nieuwe lente, een nieuw huis. Traditioneel wordt het voorjaar beschouwd als de beste tijd om een huis te verkopen. Het weer is aangenamer, de tuin staat in bloei, het is buiten niet meer zo donker, het draagt allemaal bij aan de verkoopbaarheid van je huis. Toch is het geen wet van meden en perzen dat je je huis het beste in de lente verkoopt. Een overzicht van de voordelen en nadelen van het verkopen van je huis in het voorjaar én van de alternatieve jaargetijden.

Je huis verkopen in het voorjaar: de voordelen

Dat het voorjaar de drukste tijd is voor makelaars is natuurlijk niet voor niets. Het verkopen van je huis in de lente biedt verschillende voordelen. We sommen ze voor je op:

1. Meer daglicht

In het voorjaar komt het zonnetje weer om de hoek kijken en dat zorgt voor meer natuurlijk licht in je huis. Je begrijpt: een licht huis ziet er aantrekkelijker uit en dit verhoogt de verkoopbaarheid. Kijk overigens wel uit, want die nog lage lentezon is wel verraderlijk: je ziet er makkelijker stof en strepen op je ramen door, dus een straffe schoonmaakbeurt is een must wanneer je je huis in het voorjaar verkoopt.

2. De dagen worden langer 

In het voorjaar worden de dagen weer wat langer en dat betekent dat je makelaar een groter dagelijks timeframe heeft voor het inplannen van de bezichtigingen. Laat die biedingen maar komen!

3. De tuin staat in bloei

Lag de tuin er tijdens de wintermaanden nog dor en kleurloos bij, in het voorjaar bloeien de planten en bomen weelderig. Niets geeft een huis zo veel bonusaantrekkingskracht als een prachtig bloeiende tuin.

4. Meer vraag

Historisch gezien neemt de activiteit op de huizenmarkt in het voorjaar toe. Veel kopers beginnen hun zoektocht in deze periode, met de hoop nog voor de zomer te kunnen verhuizen. Voor gezinnen met kinderen die in een nieuwe buurt of stad gaan wonen, geldt ook dat zij idealiter de verhuizing vóór het einde van de zomervakantie hebben afgerond, zodat hun kinderen direct na de vakantie op hun nieuwe school kunnen beginnen.

5. Mogelijk hogere verkoopprijzen

Door de verhoogde vraag in het voorjaar kunnen verkopers soms hogere verkoopprijzen realiseren. Er is meer concurrentie onder kopers en je begrijpt wat dat betekent: hogere biedingen.

6. Snellere verkopen

Door de verhoogde activiteit op de huizenmarkt in het voorjaar worden woningen vaak sneller verkocht. Dit kan voordelig zijn voor verkopers die een strakke tijdslijn hebben of die snel willen verhuizen.

Je huis verkopen in het voorjaar: de nadelen

Tegenover de bovenstaande voordelen van het verkopen van je huis in het voorjaar, staat ook een aantal nadelen. Dit zijn ze:

1. Meer concurrentie

Hoewel de toegenomen vraag in het voorjaar voor verkopers gunstig kan zijn, betekent dit ook dat er meer huizen op de markt komen, wat leidt tot meer concurrentie.

Als verkoper zal je in het voorjaar dus meer je best moeten doen om ervoor te zorgen dat je woning opvalt tussen de rest van het aanbod. Boelen Makelaardij weet natuurlijk hoe je dit doet.

2. Hogere verwachtingen van kopers

Kopers kunnen in het voorjaar ook kritischer zijn omdat ze weten dat er op de markt meer opties beschikbaar zijn. Dit zou in theorie kunnen resulteren in scherpere onderhandelingen over de verkoopprijs en de voorwaarden, al zal dit in booming huizenmarkten zoals de Amsterdamse nog wel meevallen. 

3. Mogelijk meer drukte en stress

Het verkopen van een huis kan behoorlijk stressvol zijn en de verhoogde activiteit in het voorjaar kan deze druk nog verder opvoeren. Voor elke bezichtiging moet je je huis weer helemaal spic en span maken. Houd er ook rekening mee dat je verkoopmakelaar het tijdens deze periode het drukst heeft.

4. Risico van overhaaste beslissingen

Door de snelle marktdynamiek in het voorjaar kunnen kopers soms wispelturig bieden en hun bod last minute intrekken, bijvoorbeeld omdat ze ineens een ander huis hebben gevonden dat ze aantrekkelijker vinden of omdat ze hun financiering toch nog niet helemaal rond hebben. Grrr.

Je huis in een andere periode verkopen

Natuurlijk kun je je huis ook gerust in een ander jaargetijde verkopen. We nemen de alternatieven kort met je door.

Je huis verkopen in de zomer

Ook de zomermaanden kunnen vanwege het goede weer ideaal zijn voor mooie Funda-foto’s en zonnige bezichtigingen. Let wel op dat je je huis niet op de markt zet tijdens of vlak voor een schoolvakantie, want dan zijn veel potentiële kopers de hort op en sowieso meer bezig met het vermaken van de kiddo’s dan met het kopen van een huis.

Je huis verkopen in de herfst

De herfst is een tweede piekperiode voor de huizenmarkt. De urgentie om te verhuizen voordat de winter intreedt, kan kopers motiveren om beslissingen sneller te nemen. Vroeg in de herfst ligt de tuin er ook nog behoorlijk patent bij en als het een beetje meezit heeft de regen nog niet de overhand.

Je huis verkopen in de winter

De winter wordt vaak gezien als de minst gunstige tijd om te verkopen, voornamelijk vanwege het mindere weer en de feestdagen, die ervoor zorgen dat mensen andere dingen aan hun hoofd hebben dan een nieuw huis vinden. Daar staat tegenover dat kopers in de winter vaak wat serieuzer zijn en dat er minder concurrentie is op de huizenmarkt. Maar er zijn nog meer redenen waarom verkopen in de winter gunstig kan zijn. Als bomen jouw woning donker maken bijvoorbeeld. In de late winter zijn ze al een klein beetje groen, maar ontnemen ze nog niet het licht. In de winter staat de zon ook lager, waardoor hij dieper je huis in kan schijnen.

In welke periode je huis verkopen?

Het verkopen van een huis in het voorjaar kent dus zowel voordelen als uitdagingen. Terwijl de verbeterde presentatie van de woning, de toegenomen vraag en de mogelijkheid van hogere verkoopprijzen aantrekkelijk zijn, moeten verkopers ook rekening houden met meer concurrentie, hogere verwachtingen van kopers en de potentiële druk van een snelle verkoop. Een grondige analyse van zowel de lokale marktomstandigheden als jouw persoonlijke prioriteiten is dan ook essentieel bij het bepalen van het optimale verkoopmoment voor jouw huis. Boelen Makelaardij kent de lokale Amsterdamse vastgoedmarkt goed en kan je waardevolle inzichten en advies bieden om het verkoopproces te optimaliseren.

Deel dit bericht