020-2260066
Blog
Hoofddorppleinbuurt terras

De Hoofddorppleinbuurt: alles wat je moet weten

De Hoofddorppleinbuurt in Amsterdam: ooit ‘het verkeerde deel van Amsterdam-Zuid’, nu een bruisende buurt waar veel jonge mensen maar wat graag een huis zouden willen bezitten. Wat maakt de Hoofddorppleinbuurt nou zo’n leuke buurt om te gaan wonen? We zetten alles wat je moet weten over deze buurt op een rij. 

Hoofddorppleinbuurt terras Gent aan de Schinkel

Ligging Hoofddorppleinbuurt

De Hoofddorppleinbuurt maakt deel uit stadsdeel Amsterdam-Zuid en ligt, kort gezegd, tussen de ring en de Amstelveenseweg ingeklemd. De ligging van de Hoofddorppleinbuurt is gunstig ten opzichte van tal van uitvalswegen. Je zit binnen een mum van tijd op de A10, de A9 of de A4 en voor wie liever fietsend naar zijn werk gaat: de Zuidas, maar ook het Centrum en andere delen van Amsterdam, zijn prima aan te peddelen. Met het OV? Station Amsterdam-Zuid ligt om de hoek, waar je op de trein kunt stappen, maar ook op de metro of de tram. Vanaf station Lelylaan zit je bovendien zo op Schiphol.

Bouwstijl Hoofddorpplein buurt

Het Hoofddorpplein is het centrale plein van de Hoofddorppleinbuurt, die vanaf 1925 ontstond als onderdeel van Plan West. De architectuur in deze buurt is hier traditioneler en minder uitbundig dan in de enkele jaren oudere Admiralenbuurt. Het plein, de gevels zijn ontworpen door de architect J.M. van der Mey en zijn medewerker J.J.B. Franswa, evenals de straten die op het plein uitkomen. Het is de stijl van de Amsterdamse School, maar dan in een sobere variant. Toch zie je in de Hoofddorppleinbuurt veel mooie details in gevels en portieken en in de elegante hoekpanden met spitse torentjes erop. De straten in de Hoofddorppleinbuurt zijn ruim en statig opgezet en je treft er veel open groen aan. 

De architectuur van de pre-stedelijke bebouwing rondom het Jacob Marisplein bestaat uit minder bouwlagen dan de rest van de Hoofddorppleinbuurt en is bovendien diverser, wat dit deel een wat dorpsere uitstraling geeft. 

Wonen in de hoofddorppleinbuurt

Van oudsher zijn er veel huurwoningen in de Hoofddorppleinbuurt, maar dat is aan het veranderen. Sinds 2010 zijn veel woningcorporaties hun woningen in deze buurt aan het verkopen, wat ervoor heeft gezorgd dat de buurt langzaam maar zeker aan het verjongen en verhippen is; aan het gentrificeren dus. Jonge stellen en gezinnen zien het wel zitten om zich in deze statige, groene wijk te vestigen, mede door de gunstige ligging. Maar ook voor studenten is de Hoofddorppleinbuurt een aantrekkelijke buurt, mede dankzij de leuke kroegjes en winkeltjes die je er vindt. Veruit het grootste percentage inwoners van de Hoofddorppleinbuurt is tussen de 25 en 44 jaar oud en dat zie je terug in het winkel- en horeca-aanbod. Wil je een huis bemachtigen in de Hoofddorppleinbuurt? Of je huis in de Hoofddorppleinbuurt juist verkopen, nu de markt zo gunstig is? Boelen Makelaardij is dé makelaar van deze buurt. De makelaars van Boelen kennen de buurt op hun duimpje en helpen je graag.

Hoofddorppleinbuurt scholen

Wil je met je kinderen in de Hoofddorppleinbuurt gaan wonen? Dan wil je natuurlijk ook weten of er goede scholen zijn. Geen zorgen, de Hoofddorppleinbuurt heeft een aantal uitstekende basisscholen (in de buurt of dichtbij) en er is voor elk wat wils. We zetten de basisscholen van de Hoofddorppleinbuurt voor je op een rij: 

  • Obs de Notenkraker: De Notenkraker is een openbare, erkende cultuurprofielschool. Dit houdt in dat de kinderen er, naast het reguliere onderwijs, ook kunstonderwijs volgen in de vakken dans, drama, muziek en beeldende vorming. 
  • De Nautilus: De Nautilus is een basisschool met een profiel van Wetenschap, Natuur en Techniek en leeftijdsgemengde groepen. Deze school heeft een ‘oecumenische identiteit’.
  • De Olympiaschool: De Olympiaschool is een moderne Openbare basisschool en een echte buurtschool die midden in de lokale samenleving staat. Deze school is ook een dependance van de Nationale Balletacademie.
  • Geert Groote school: De Geert Groote school is een vrijeschool voor basisonderwijs. 
  • Tobiasschool SBO: De Tobiasschool is een kleine vrijeschool voor leerlingen waarbij sprake is van leerstoornissen en/of sociaal-emotionele problematiek.
  • Van Detschool: De Van Detschool is een basisschool voor kinderen met een gecompliceerde problematiek.

Groen in de Hoofddorppleinbuurt

De Hoofddorppleinbuurt heeft niet alleen aantrekkelijke en nog relatief betaalbare woningen te bieden, ook de entourage is meer dan oké. Wist je bijvoorbeeld dat er in de zomer heerlijk kan worden gezwommen of gesupt in de Westlandgracht? Of kijk gewoon lekker toe vanaf je picknickkleed op het brede grasveld dat erlangs ligt. 

Even je hoofd leegmaken tussen twee Zoom-meetings in, of na het eten nog een rondje hardlopen? Parken genoeg, in de buurt van de Hoofddorppleinbuurt! Het Rembrandtpark of het Vondelpark liggen beiden om de hoek en het Amsterdamse bos ligt heel dichtbij. Je kunt trouwens ook heerlijk tot rust komen aan de Stadiongracht of in het Park Schinkeleilanden. Je zou bijna vergeten dat je in de stad woont!

Winkels en eettentjes Hoofddorppleinbuurt

Zoals je mag verwachten van een aantrekkelijke woonbuurt binnen de Amsterdamse ring, hoef je nooit heel ver te reizen voor je dagelijkse boodschapjes. In de buurt het Hoofddorpplein bevinden zich bijvoorbeeld al een Marqt, Dirk, AH, Hema, Etos en Kruidvat.

En voor je welverdiende vrijdagavond-sushi/pizza hoef je in de Hoofddorppleinbuurt ook nooit lang te zoeken. Alles wat je lekker vindt zit hier letterlijk om de hoek. Sterker nog: er zit hier nog veel meer om de hoek dan in de duurdere delen van Amsterdam-Zuid, simpelweg omdat de huurprijzen van winkelpanden hier nog niet volledig onbetaalbaar zijn geworden. Dus vind je in de Hoofddorppleinbuurt ook nog gewoon een betaalbare groenteboer, kaaswinkel of bloemist. Wel zo prettig, toch? 

Fijne winkels in de Hoofddorpplein buurt

De leukste koffie- en eettentjes van de Hoofddorpplein buurt

Op zoek naar een makelaar in de Hoofddorppleinbuurt? Neem dan contact met ons op, we houden er zelf kantoor, wonen er en hebben veel ervaring met het aan- en verkopen van huizen in deze buurt.

Deel dit bericht