020-2260066
Blog

Opkoopbescherming in Amsterdam: zo zit het in 2025

Opkoopbescherming is een maatregel om het opkopen van goedkope en middeldure koopwoningen door beleggers aan banden te leggen. De maatregel is wettelijk ingevoerd als reactie op de groeiende woningnood en de dominantie van beleggers op de woningmarkt. Gemeenten mogen zelf bepalen of ze de maatregel willen implementeren en voor welke woningen de regel geldt. Ook in Amsterdam is opkoopbescherming van kracht. In dit artikel lees je wat dat betekent voor kopers én verkopers.

Door opkoopbescherming in Amsterdam komt meer iet iedereen in aanmerking als koper.

Wettelijk kader opkoopbescherming

In Nederland is de opkoopbescherming sinds 1 januari 2022 opgenomen in de Wet gemeentelijke instrumenten volkshuisvesting. Deze wet geeft gemeenten de mogelijkheid om bepaalde wijken of gebieden aan te wijzen waar beleggers geen goedkope of middeldure koopwoningen mogen kopen om ze vervolgens voor veel geld te verhuren, omdat dit de beschikbaarheid van betaalbare koopwoningen voor gewone burgers verder verkleint. Het doel van de opkoopbescherming is dan ook om betaalbare woningen beschikbaar te houden voor starters, doorstromers en middeninkomens. 

WOZ-waarde maatgevend

De maatregel geldt met name voor woningen onder een bepaalde WOZ-waarde, die per gemeente verschilt. Woningen die boven deze waarde liggen, zijn niet beschermd en kunnen dus nog steeds door beleggers worden gekocht en verhuurd. Gemeenten als Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven hebben inmiddels een vorm van opkoopbescherming ingevoerd. De specifieke invulling van de regeling verschilt per gemeente. De regeling is vooralsnog tijdelijk en geldt voor een periode van 5 jaar. Hierna vindt een evaluatie plaats naar de noodzaak en relevantie van deze maatregel in de economische situatie van dat moment.

Opkoopbescherming in Amsterdam

Ook in Amsterdam is de opkoopbescherming van kracht, sinds 1 april 2022. De stad heeft gekozen voor een van de strengere vormen van deze bescherming. Begrijpelijk, want de druk op de Amsterdamse woningmarkt is groot. De hoge prijzen worden, zo valt te lezen op de website van de gemeente, mede veroorzaakt door beleggers die een woning kopen om die vervolgens te verhuren. De opkoopbescherming geldt in Amsterdam voor woningen die bij aankoop een WOZ-waarde onder de WOZ-waardegrens voor de opkoopbescherming vallen. In 2025 is de WOZ-waardegrens € 623.000,-. Dat komt volgens het Amsterdamse college neer op ongeveer 60% van de woningen in Amsterdam.

Voor de meeste woningen binnen deze prijsklasse geldt dat ze na aankoop niet verhuurd mogen worden binnen een periode van vier jaar na de datum van inschrijving in de openbare registers van de akte van levering van die woonruimte aan de nieuwe eigenaar. Op overtreding van dit verbod staat een bestuurlijke boete van € 21.750,00 per woning.

Er zijn wel drie uitzonderingsgevallen, waarin de gemeente ondanks de ingevoerde opkoopbescherming toch een vergunning voor verhuur moet verlenen. Dit geldt bij woningen die:

  • aan familieleden worden verhuurd;
  • onderdeel zijn van een winkel-, kantoor- of bedrijfspand;
  • tijdelijk worden verhuurd nadat de eigenaar de woning minimaal één jaar zelf heeft bewoond.

Gevolgen opkoopberscherming in Amsterdam voor verkopers

Voor mensen die een huis onder de WOZ-waardegrens willen verkopen in een plaats waar opkopingsbescherming geldt, betekent dit een beperking in hun potentiële koperspubliek. Omdat beleggers in veel gevallen hun huis niet mogen kopen om te verhuren, kunnen verkopers hun woning alleen aanbieden aan particulieren die er zelf in gaan wonen. Dit kan de vraag naar deze woningen mogelijk iets verlagen. Toch zal de vraag in Amsterdam nog steeds hoog blijven, omdat er een groot tekort is aan betaalbare koopwoningen.

Gevolgen opkoopbescherming in Amsterdam voor kopers

Voor potentiële huizenkopers, vooral starters en mensen met een middeninkomen, is de opkoopbescherming een positieve maatregel. Het doel van de wetgeving is immers om meer woningen beschikbaar te maken voor mensen die zelf ook echt in het huis willen gaan wonen. In theorie leidt dit tot minder concurrentie van beleggers, waardoor gewone kopers meer kans hebben om een woning te kopen. Toch is de opkoopbescherming alleen geen oplossing voor het woningtekort. De huizenprijzen blijven nog steeds hoog door het algemene tekort aan woningen. Dus hoewel beleggers misschien niet meer meebieden, is het nog steeds duwen en trekken (en flink overbieden) op de Amsterdamse huizenmarkt.

Wij helpen je graag

Wil je meer weten over wat de opkoopbescherming specifiek voor jouw situatie betekent? Boelen Makelaardij staat voor je klaar. Met onze diepgaande kennis van de Amsterdamse woningmarkt en onze persoonlijke aanpak helpen wij je graag verder. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij jou kunnen bijstaan in deze uitdagende markt. Samen maken we jouw woonwensen werkelijkheid!

Deel dit bericht