020-2260066
Blog

Huis kopen of verkopen? Let op de Japanse duizendknoop

Wanneer je je huis gaat verkopen of als koper geïnteresseerd bent in een huis, is het belangrijk dat je onderzoekt of er Japanse duizendknoop aanwezig is in de tuin of in de buurt van het perceel. Deze agressieve plant kan namelijk tot veel schade leiden. Wist je dat het verzwijgen van de aanwezigheid van deze plant verkopers duur kan komen te staan? In dit artikel lees je alles over de Japanse duizendknoop in relatie tot het kopen en verkopen van een woning.

Rode scheuten van de Japanse duizendknoop

Wat is de Japanse duizendknoop?

De Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) is een plant die oorspronkelijk uit Oost-Azië komt en in Nederland als een invasieve, onwenselijke soort wordt beschouwd. De wortels van de Japanse duizendknoop zijn namelijk extreem sterk.  Ze kunnen zelfs door beton en asfalt groeien, wat kan leiden tot scheuren in en verzwakking van gebouwen, funderingen, wegen, en rioleringen. Je begrijpt: een Japanse duizendknoop in de buurt van je huis kan aanzienlijke reparatiekosten met zich meebrengen.

Je zou misschien denken: trek die plant uit de grond en klaar ben je, maar niets is minder waar. Als de duizendknoop zich eenmaal in je tuin heeft gevestigd, is hij zeer moeilijk te verwijderen. Zelfs een klein stukje achtergebleven wortel kan weer uitgroeien tot een nieuwe plant. De plant groeit bovendien heel snel en kan in korte tijd grote oppervlakten bedekken, doordat hij zich zowel via zaden als via wortelstokken verspreidt.

Japanse duizendknoop in de tuin? Waardevermindering van je huis

De aanwezigheid van de Japanse duizendknoop kan de waarde van onroerend goed verlagen. Kopers kunnen afgeschrikt worden door het gevaar dat de plant vormt voor het huis en door de kosten en inspanningen die nodig zijn om de plant te bestrijden. In Groot-Brittannië en België kun je zelfs geen hypotheek krijgen als de plant op het perceel wordt aangetroffen.

Locomotief overwoekerd door Japanse duizendknoop
Een locomotief op station Beekbergen (Gelderland) wordt overwoekerd door Japanse duizendknoop. Een paar jaar geleden stond hier nog niets. Bron: Wikipedia.

Meldplicht voor Japanse duizendknoop bij verkoop van een huis

Ook de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) hanteert strenge regels ten aanzien van deze venijnige plant. Zo hebben verkopers een informatieplicht ten opzichte van kopers over de aanwezigheid van de Japanse duizendknoop op het perceel. In de NVM vragenlijst die verkopers moeten invullen is ook een vraag over de plant opgenomen. Als de verkoper nalaat de aanwezigheid van de plant te melden en de koper ontdekt deze na de koop, dan kan hij de verkoper aansprakelijk stellen voor de kosten om de plant te verwijderen en de eventuele schade die de plant aanricht.

Huis kopen? Controleer op aanwezigheid van de plant

Afgezien van de meldplicht doet de koper er goed aan om te controleren of de Japanse duizendknoop op het perceel van het huis aanwezig is. Misschien weet de verkoper namelijk helemaal niet dat de plant in zijn tuin staat en meldt hij dus ook niks. Vraag de verkoper er in elk geval altijd naar en inspecteer zelf de tuin, op zoek naar de Japanse duizendknoop. De plant heeft holle stengels die lijken op bamboe, brede, ovale bladeren en witte bloemen in de nazomer. Let ook op rode scheuten die in het voorjaar verschijnen. Kijk niet alleen in de tuin van het huis, maar ook naar aangrenzende percelen. De Japanse duizendknoop kan zich gemakkelijk verspreiden van naburige gebieden naar jouw toekomstige tuin. 

Twijfel je? gebruik een plantherkenningsapp zoals PlantNet om verdachte planten te identificeren. Je kunt natuurlijk ook een deskundige inschakelen om met jou door de tuin te gaan, bijvoorbeeld een hovenier. Neem ook contact op met de gemeente om te vragen of er meldingen zijn van Japanse duizendknoop in de buurt van het huis. Gemeenten houden vaak registers bij van de locaties waar deze invasieve plant is aangetroffen.

Japanse duizendknoop gevonden, wat nu?

Als je de Japanse duizendknoop in je tuin aantreft, is het belangrijk om snel en effectief te handelen om de plant te bestrijden en verdere verspreiding te voorkomen. Dit moet je doen:

  • Documenteer de aanwezigheid: maak foto’s en noteer de locatie waar de plant groeit. Dit helpt bij het plannen van de bestrijding en het monitoren van de voortgang.
  • Verwijder zorgvuldig: verwijder alle delen van de plant zorgvuldig om te voorkomen dat kleine achtergebleven stukjes opnieuw wortelen en groeien. Probeer de plant zo breed en diep mogelijk uit te graven.
  • Voorkom verspreiding: maai de plant niet, aangezien dit de verspreiding van wortel- en stengelstukjes kan bevorderen. Gebruik stevige zakken om de verwijderde plantendelen inclusief aarde te transporteren naar het restafval. Gooi de plant absoluut niet bij het GFT of op de composthoop, want dan zal hij zich opnieuw verspreiden. Monitor na verwijdering van de plant voortdurend of deze niet toch weer de kop opsteekt. 
  • Zoek professionele hulp: je kunt ook professionele bestrijders inhuren, die ervaring hebben met invasieve planten. Zij kunnen een effectief plan voor verwijdering opstellen en ook uitvoeren. Ook gemeenten bieden soms ondersteuning of advies bij de bestrijding van invasieve planten. Informeer naar beschikbare hulp en richtlijnen.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee

Het voorkomen van problemen met de Japanse duizendknoop bij het kopen of verkopen van een huis, begint bij een grondige inspectie en een open informatieoverdracht. Zo minimaliseer je de kans dat je later voor onverwachte en kostbare verrassingen komt te staan.

Deel dit bericht