020-2260066
Blog

Hoeveel vierkante meter is mijn huis? Zo bereken je jouw woonoppervlak

Hoeveel vierkante meter is mijn huis? Het is een logische vraag wanneer je overweegt een woning te kopen of te verkopen. Voor de waarde is het aantal vierkante meters woonoppervlakte immers van groot belang. In Nederland hanteren we specifieke meetregels om dit oppervlak te berekenen. In dit artikel lees je hoe makelaars woningen opmeten: welke ruimtes tellen mee, welke niet, en hoe zit het met bijzonderheden zoals (gebouwgebonden) buitenruimten?

Hoeveel vierkante meter is mijn huis?

Wanneer je een huis koopt, wil je graag weten hoe groot het is en er zeker van zijn dat de door de verkoper opgegeven vierkante meters waarheidsgetrouw en objectief zijn. En ook voor verkopers is het van belang dat er uniforme regels gelden voor het opmeten van koopwoningen. Het helpt bij het bepalen van de juiste vraagprijs en voorkomt dat concurrerende verkopers de omvang van huizen met mooie praatjes kunnen oprekken tot onheuse proporties. Om deze reden hanteren gecertificeerde makelaars dan ook de strakke meetregels op basis van de NEN-2580.

Wat is NEN-2580?

De NEN 2580 is een verzameling richtlijnen voor het berekenen van de oppervlakte van een woning of pand. Sinds 2010 zijn NVM-, VBO- en LBO-makelaars verplicht om woningen en bedrijfspanden volgens deze NEN-2580-normen te meten. Zo zijn kopers en verkopers altijd verzekerd van een accurate meting. Voordat NEN 2580 meting verplicht werd gesteld, ontstond er nog weleens verwarring en onduidelijkheid over wat er wel of niet moest worden ingemeten.

Hoeveel vierkante meter is mijn huis? Dit meten makelaars

Bij het bepalen van het woonoppervlak van een huis wordt volgens de NEN 2580-standaarden de nuttige ruimte van de woning opgemeten. Nuttige ruimte is niet alleen de leefruimte binnen de woning, maar ook externe opslagruimten die waarde toevoegen aan het huis, zoals schuren of tuinhuizen. Bij het meten volgens de NEN-2580 worden verschillende de gebruiksoppervlakte in verschillende categorieën onderverdeeld. Dit helpt bij het vaststellen van de totale beschikbare ruimte voor bewoning, opslag en andere doeleinden. We nemen de verschillende categorieën met je door:

cluttercore woonruimte

1. Gebruiksoppervlak wonen

Het gebruiksoppervlak voor wonen is het belangrijkst bij de aankoop of verkoop van een woning, omdat het aangeeft hoeveel ruimte beschikbaar is voor dagelijks gebruik en comfort. Om dit oppervlak te kunnen bepalen, worden alle direct of indirect verwarmde leefruimtes met een minimale plafondhoogte van 2 meter gemeten. Daaronder vallen de woonkamer, slaapkamers, keuken, gang en badkamer, maar ook de gang, vaste kast, trapkast en wc. De bijkeuken, pantry, wasmachineruimte en cv-ruimte tellen in principe ook mee, mits deze zich binnen de woning bevinden en niet als bergruimte (overige inpandige ruimte) moeten worden aangemerkt. Een zolder telt alleen mee als deze via een vaste trap te bereiken is.

Niet meegerekend in gebruiksoppervlak wonen

Voor de berekening van de gebruiksoppervlakte wonen worden de volgende onderdelen niet meegerekend: 

  • De oppervlakte van vloerdelen, waarboven de hoogte lager is dan 1,5 meter, zoals vloeren onder schuine daken en vloeren onder de trap naar een bovenwoning. De vloer onder je eigen trap telt wel mee als gebruiksoppervlak wonen.
  • De oppervlakte van ruimten die niet voor mensen toegankelijk zijn. Daaronder valt bijvoorbeeld een zolder met een vloer waarop je niet kunt lopen. Deze wordt ook niet meegerekend als overige inpandige ruimte.
  • Een lift of liftschacht.
  • Een inspringend bouwdeel of vrijstaande bouwconstructie zoals een kolom, indien de horizontale doorsnede daarvan groter is dan 0,5 m2.
  • Inspringende gebouwdelen met een oppervlakte groter dan 0,5 m2.

2. Overige inpandige ruimte

Dient een ruimte niet als leefruimte maar maakt deze wel deel uit van de woning, dan spreken we over ‘overige inpandige ruimten’. Dit zijn vaak ruimtes bedoeld voor opslag, zoals een inpandig bereikbare garage of fietsenstalling of een zolder die alleen toegankelijk is via een luik met een vlizotrap. 

3. Externe bergruimte

Naast de interne opslagruimten zijn er soms ook externe opslagruimten aanwezig bij een huis, zoals schuren, tuinhuisjes of vrijstaande garages. Deze externe bergruimten zijn vooral bedoeld voor het opbergen van persoonlijke bezittingen, het stallen van fietsen of het parkeren van de auto en behoren niet tot de directe woonruimte. Om als externe bergruimte te worden aangemerkt, moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan: de ruimte heeft geen woonfunctie, is gelegen buiten de woning, is afsluitbaar en heeft geen gedeelde muur met de woning.

4. Gebouwgebonden buitenruimte

En dan zijn er ook nog ruimtes die direct aan de woning zijn verbonden en buitenruimte bieden, zoals balkons, veranda’s, loggia’s, patio’s, overkappingen, dakterrassen of carports. Dit noemen we gebouwgebonden buitenruimten. Een ruimte is gebouwgebonden buitenruimte wanneer deze ruimte niet of slechts gedeeltelijk is omsloten door vaste wanden en daardoor geen vaste buitenomgrenzing heeft. De gebouwgebonden buitenruimte moet bovendien naast, op, tegen of aan het hoofdgebouw liggen. Omdat het gebruik van deze ruimtes weersafhankelijk is, worden ze apart gemeten binnen het totale woonoppervlakte. Voorbeelden van ruimten die niet tot de gebouwgebonden buitenruimte behoren zijn: open brand- of vluchttrappen aan de buitenzijde van het gebouw en een gewoon terras bij een woning.

gebouwgebonden buitenruimten: balkons

Hoeveel vierkante meter is mijn huis? Kies voor kwaliteit

Op de woningmarkt is nauwkeurig meten cruciaal, zowel voor kopers als verkopers. De juiste meting biedt zekerheid en draagt bij aan een transparante vastgoedmarkt. Boelen Makelaardij begrijpt het belang van deze precisie. Met toepassing van de branchebrede meetinstructie (BBMI), die is gebaseerd op de NEN-2580, garanderen wij dat elke vierkante meter van uw woning juist wordt ingemeten, om mede op basis hiervan tot de juiste vraagprijs te kunnen komen. Ben je nieuwsgierig wat jouw woning zou kunnen opbrengen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Deel dit bericht