Vorige | Volgende
Verhuurd

Begijnhof 12 A AMSTERDAM, Centrum

Deze woning is verhuurd

Neem contact met ons op

020-2260066

info@boelenmakelaardij.nl

Omschrijving

Bijzonder benedenhuis in een Rijksmonument aan het historische Begijnhof. Het benedenhuis is circa 66 m² en heeft nog veel authentieke details. Indeling Entree via kamer aan de voorzijde, via deze kamer naar de centrale hal, met toegang tot een grote slaapkamer aan de achterzijde en een badkamer voorzien van douche, wastafel, toilet en wasmachine-aansluiting. Via de grote slaapkamer een trap naar...

Kenmerken

Soort woning
Beneden- en bovenwoning
Bouwtype
Bestaande bouw
Status
Verhuurd
Aanvaarding
direct
Service kosten
€ 30 p/m
Bouwjaar
1650
Wijk
Centrum
Ligging
In centrum, in woonwijk

Omschrijving

Bijzonder benedenhuis in een Rijksmonument aan het historische Begijnhof. Het benedenhuis is circa 66 m² en heeft nog veel authentieke details.

Indeling
Entree via kamer aan de voorzijde, via deze kamer naar de centrale hal, met toegang tot een grote slaapkamer aan de achterzijde en een badkamer voorzien van douche, wastafel, toilet en wasmachine-aansluiting. Via de grote slaapkamer een trap naar de eerste verdieping. Deze trap komt uit in de ruime woonkamer aan de voorzijde van het huis, met prachtig uitzicht over het Begijnhof. Grote ramen met roedeverdeling zorgen voor prettige lichtinval. De keuken aan de achterzijde is praktische ingedeeld en er is ruimte voor een koelkast en gasfornuis. Naast de keuken ligt een bergruimte.

Geschiedenis
Rond het jaar 1150 beginnen vrouwen een religieus leven buiten het klooster. Dit zijn de eerste begijnen. Begijnen hebben geen ordestichters en doen geen eeuwige kloostergelofte. Ze leggen geen gelofte van armoede af en houden dus hun eigen bezit. Wel moeten zij ongehuwd zijn, een gelofte van kuisheid afleggen en zijn ze gehoorzaamheid verschuldigd aan de pastoor. Maar ze kunnen hun geloften ieder moment opzeggen en het Begijnhof verlaten. In 1393 zijn de statuten het Hof bekrachtigd, waarmee de Begijnen in bescherming genomen worden en volgens een aantal regels moeten leven.
In 1417 wordt het Hof uitgebreid met vele houten huisjes. Na stadsbranden in 1421 en 1452, worden er huisjes van steen gebouwd. Door de jaren heen zijn diverse huisjes bouwkundig aangepakt. Bij de restauratie van het Begijnhof in 1984-1987, is het Hof gerenoveerd en zijn de woningen vergroot.
Op 23 mei 1971 overlijdt de laatste Begijn, zuster Antonia in de leeftijd van 84 jaar. Dus sindsdien is het Hof geen 'Begijnhof' meer in de letterlijke zin van het woord.
Vanuit die traditie worden de woningen op het hof nog altijd bewoond door alleenstaande vrouwen. (bron: www.begijnhofamsterdam.nl)

Om de traditie van het Hof in stand te houden zoeken wij:
Alleenstaande dames tussen de 30 en 65 jaar oud, die het leuk vinden om op een bijzondere historische plek te mogen wonen. Er zijn een aantal restricties, maar daar valt goed mee te leven.


Kenmerken

Overdracht

Service kosten
€ 30 p/m
Status
Verhuurd
Aanvaarding
direct
Waarborgsom
€ 1560

Bouw

Soort woning
Beneden- en bovenwoning
Bouwtype
Bestaande bouw
Bouwjaar
1650

Oppervlakten en inhoud

Gebruiksoppervlak wonen
66 m²
Bruto inhoud
170 m³

Indeling

Totaal aantal kamers
3
Aantal slaapkamers
1
Aantal badkamers
1
Voorzieningen badkamer
toilet, douche, wastafel

Energie

Soort verwarming
c.v.-ketel
Warm water
c.v.-ketel
Ligging
In centrum, in woonwijk

Parkeergelegenheid

Soort parkeergelegenheid
parkeervergunningen

Foto's

Zie ook: Plattegronden

Plattegronden

Nabijgelegen